top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תאמיר בן דרור

כפר נחום - הכנרת.

מבוא:

כפר נחום הוא שריד מהכפר היהודי שהיה קיים החל מהתקופה החשמונאית (166 לפני הספירה) ועד לסיום התקופה הביזנטית (637 לספירה). הכפר המשיך להתקיים גם לאחר מכן, אולם לא ידוע מי אכלס אותו. ב־749, חלה רעידת אדמה חזקה בעוצמתה בישראל שהחריבה מספר רב של ערים וכפרים גם כפר נחום נהרס באותה רעידה.

בשנת 1905 נחפר האתר כמעט בשלמותו על ידי קוהל וואצינגר אדריכל וארכאולוג גרמניים שחקרו את בתי הכנסת העתיקים בצפון הארץ. לאחר שכמעט סיימו את העבודה, הפקיעה מידיהם את הבעלות על החפירות הכנסייה הקתולית בארץ. הכנסייה הפרנציסקנית הייתה זו שחשפה את בית הכנסת התלמודי המרשים במקום.

כפר נחום מוזכר בברית החדשה כמקום מגוריו של פטרוס (הבשורה על פי מתי, פרק ח'). לפיכך, זה המקום בו התארח ישו שלוש שנים בטרם יצא לדרכו האחרונה להיצלב בירושלים. לכן, יש לנוצרים משמעות אדירה למקום.

בשנת 1990, נבנתה כנסייה מודרנית מעל בית פטרוס, כשבמרכזה רצפת זכוכית המראה את הבית המקורי של פטרוס (כך ארכאולוגים סבורים). לנוצרים זה מרגש לראות את המקום הראשון שבו לימד ישו את מאמיניו להתפלל תפילות שונות מאלו שהיו נהוגות אז.

האתר מנוהל על ידי הכנסייה הקתולית (מסדר המקומות הקדושים = "קָסטוֹדְיָה לָה טֶרָה סנטה" בלטינית). הניהול הוא בתיאום ושיתוף פעולה עם רשות הטבע והגנים, האחראית על כל מרחב "גן לאומי כפר נחום".

האתר:

איך מגיעים? נקיש ב־WAZE "כנסיית כפר נחום". התוכנה תוביל אותנו דרך כביש 87. בשלב מסוים נפנה דרומה לעבר האתר (לא להתבלבל עם כנסיית 12 השליחים שנמצאת כ־1 ק"מ מזרחה משם).

נשלם בכניסה (סכום מגוחך) וניכנס.

מצד שמאל יקבלו אותנו שורות של כותרות שיש שהיו בבתים, דבר הבא ללמדנו על עושרו של הכפר. בין היתר נראה שם את סמלי ונוס (צדף), אלת המזל הבודהיסטית (מגן דוד כן זה לא היה סמל יהודי), רימון, מנורה, ארון הברית, עמודי קודש הקודשים (יכין ובועז), ועמוד עם כתובת עברית חרוטה על פניו.

אין ספק שזה היה כפר יהודי עם השפעות פאגניות/רומאיות.

בית הכנסת הנמצא באזור הצפוני של האתר הוא מדהים. יש מחוצה לו תרשים המתאר כיצד נראה טרם שנהרס (ושוקם חלקית). שתי קומות (לא שגרתי בתקופה ההיא), עם אולם גדול ומרשים.

תיארוך בית הכנסת נמצא בחילוקי דעות בין הכנסייה הקתולית (מאה 1 לספירה - אם כך, אז ישו התפלל בו), לבין המאה החמישית לספירה (תיארוך הארכאולוגי).

מדרום לבית הכנסת נחפר ונחשף רובע מכפר נחום ודרומית לו נמצא את ביתו של פטרוס, כאשר הכנסייה החדשה בנויה מעליו.

שעות הביקור מופיעות באינטרנט, אולם אינן רלוונטיות בחגי הנצרות. במקום ישנם שירותים שעולים כסף (מכעיס).

בדרככם חזרה נא לא לשכוח לקחת אתכם את האשפה לאוטו.

בית הכנסת.




ביתו של פטרוס מתחת לכנסייה החדשה.

10 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page