top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תאמיר בן דרור

ארבעת בתי הכנסת הספרדיים – הרובע היהודי בירושלים.

עודכן: לפני יום 1

מבוא:

מתחם ארבעת בתי הכנסת הספרדיים ברובע היהודי בירושלים, הוא אתר מרתק המכיל בתי כנסת עתיקים (מאות שנים), שהוקמו בשלבים שונים במהלך ההתיישבות היהודית בירושלים, בתקופה שלאחר גירוש ספרד.

בעוד גירוש ספרד נערך בשנת 1492 לספירה, יהודים הורשו להגיע מאירופה ולהתיישב בירושלים רק במאה ה־16, לאחר כיבוש העיר בידי האימפריה העות'מנית בשנת 1518 (היו יהודים בעיר עוד מהתקופה הצלבנית - רק חדשים לא הורשו להגיע).

בית הכנסת הראשון שהוקם היה בית הכנסת ע"ש אליהו הנביא. הוא היה קטן וצנוע במידותיו ולכן, זמן קצר לאחר הקמתו הוקם בית הכנסת הגדול ע"ש רבי יוחנן בן זכאי, ואכן בימינו הכניסה לאתר תעשה דרכו. בזמן עליית חסידי ההגר"א (הגאון מווילנה) במאה ה־18 ותחילת המאה ה־19, הוסב בית הכנסת ע"ש אליהו הנביא, ע"י חסידי הגר"א שהגיעו לירושלים, לבית תלמוד, ולכן גם היום הוא מתנהל כבית כנסת אשכנזי לכל דבר ועניין.

בית הכנסת השלישי שימש כנראה כעזרת נשים לבית הכנסת הריב"ז, והוסב לאחר מכן לבית כנסת עצמאי. הוא ממוקם בין בית הכנסת של אליהו הנביא לבין בית הכנסת האיסטנבולי.

בית הכנסת האיסטנבולי הוקם באותה תקופה והוא הגדול שבין בתי הכנסת הספרדיים במתחם.

המתחם נמצא במקום נמוך משאר הרובע. יש האומרים כי זה בגלל האיסור המוסלמי לבנות בית כנסת שיהיה גבוה מהמבנים המוסלמיים באזור, יש יאמרו כי זה בגלל שאלו היו פני השטח בזמן הבנייה. בכל מקרה ברור וידוע כי העובדה שבתי הכנסת היו נמוכים מפני השטח הרגילים ברובע היהודי, היוותה יתרון בזמן מלחמת השחרור. הדבר אפשר לשכן את הפצועים של הרובע במקום, מוגנים מאש התוקפים - עד לכניעת הרובע.

כל ארבעת בתי הכנסת נבזזו לאחר כיבוש הרובע בידי הצבא הירדני, וגורל ארונות הקודש, דברי יודאיקה עתיקים והריהוט שהיה במקום אינו ידוע.

לאחר שחרור העיר במלחמת ששת הימים, שופצו ושוחזרו המבנים (ששימשו כדירים לעיזים וכבשים במשך 19 שנה), הובאו ארונות קודש עתיקים מאיטליה וטורקיה, הושמו ספסלים (זהים בצורתם לאלה שהיו לפני 1948), וב־1972 המקום קם לתחייה ולפעילות כבימים עברו.

האתר (בתשלום סמלי מאוד):

איך מגיעים? האתר נמצא בקצה הדרומי של הרובע היהודי בירושלים, ברחוב משמרות הכהונה, בצמוד למשרדי הפדרציה הספרדית העולמית - ישנו שילוט המכווין לאתר.

בנוסף לבתי הכנסת, יש במקום תצוגה קטנה של חפצי יודאיקה מעניין.

המקום אינו מונגש לעגלות נכים, אבל הביקור בו הוא חוויה, וגברים ונשים יכולים להיכנס יחדיו. לעיתים בכניסה למתחם ישנו אדם שישמח לתת לכם הסברים (מלא ידע כרימון), וכמובן שהמקום סגור בשישבת.

במקום שירותים והוא ממוזג.

בדרככם חזרה נא לא לשכוח לקחת אתכם את האשפה לאוטו.








57 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page