מבוא:
בגובה 880 מטר מעל פני הים, ישנו מקום שמשלב תצפית מופלאה על הרי ירושלים, השומרון, יהודה, השפלה ומישור החוף, עם אכזריות המלחמה, הקרבה וניצחון.
גבעת הרדאר הייתה משלט בריטי כשפרצה מלחמת העצמאות. השם ניתן למקום בעקבות ממסר תקשורת שבנו הבריטים ונראה כמו צלחות של רדאר.
באפריל 1948 תקפו כוחות הפלמ"ח (חטיבת הראל) את נבי סמואל (ראה פוסט אחר בנושא). ההתקפה הסתבכה וכוח חילוץ יצא לעזור. הכוח עבר דרך גבעת הרדאר. הבריטים שכמעט בגלוי עמדו לצד הערבים באותו אזור, מנעו מהכוח לעבור והתפתח קרב בין שני הצדדים. בעקבות העליונות המספרית והגיאוגרפית של הבריטים נאלץ הכוח לסגת לאחור.
הפצועים שנשארו מאחור נאספו על ידי הבריטים. הם מסרו את הפצועים להמון ערבי שהתגודד במקום ששחטו אותם עד לאחרון שבהם.
יום לפני הכרזת המדינה העבירו הבריטים את המשלט לערביי המקום. הפלמ"ח כבש את המקום, אולם לאחר פלישת צבאות ערב, נכבש המקום שוב על ידי הלגיון הירדני בסיוע פיקוד בריטי.
כך נשאר המצב עד 1967. במלחמת ששת הימים המקום נכבש על ידי גדוד חרמש מחטיבת "הראל" המשוריינת (חטיבת הראל עברה להיות משוריינת לאחר מלחמת העצמאות), לאחר קרב שריון קצר בו הושמד כוח השריון הירדני.
שחרור המקום היווה סגירת מעגל פרטית עבור אורי בן ארי שלחם כמ"פ בחטיבת הראל במלחמת העצמאות ונכשל בכיבוש האתר, וב־1967 כמפקד החטיבה שכבשה את המשלט מהירדנים.
אתר ההנצחה והאנדרטה נפתחו לקהל הרחב ביוני 1975. אחד עשרה שנים מאוחר יותר (1986) הוקם הישוב הר אדר.
האתר:
איך מגיעים? כותבים ב־WAZE "אנדרטת חטיבת הראל הר אדר". התוכנה תוביל אותנו לחניה שליד האנדרטה בישוב הר אדר.
נעלה במדרגות המובילות למוצב ולאנדרטה. למעלה נראה טנקים ומשוריינים שנטלו חלק בקרב עם הירדנים ב־1967, מגדל תצפית מבטון בגובה 16 מטר שמעוצב בצורת שתי צלחות לווין המונחות זו על גבי זו, ומדרגות לולייניות מובילות לפסגתו (נוף מהמם).
על קיר המוצב הבריטי/ירדני מצוינים שמות כל הלוחמים (47 סה"כ) שנפלו בקרב על המקום (42 במלחמת העצמאות ו־5 במלחמת ששת הימים).
אתר מקסים לכל המשפחה, שמשלב גם מורשת קרב, גם תצפית מדהימה, וגם טנקים וזחל"מים שילדים יכולים לראות/לטפס/לחוות לראשונה.
במקום אין שירותים.
בדרככם חזרה נא לא לשכוח לקחת אתכם את האשפה לאוטו.
Comments