מבוא:
ב־1969 החלה החשיפה הארכיאולוגית של העיר המקראית ה"לכודה" בין שני נחלים מדבריים: נחל חברון ונחל באר שבע. לא בכדי מיקמו אבותינו המקראיים את העיר במיקום הזה.
הסיכוי לקבל בנקודת מפגש זו מי תהום לאורך כל השנה הוא הגדול ביותר מבין כל האפשרויות באזור - ואכן כך היה.
במקום נמצאו ממצאים מתקופות שונות כשהעתיקות ביותר הן מלפני 6000 שנה! אנו רואים נטישה של התל עד לשנת 1100 לפני הספירה (תקופת הברזל), ושרידים מפורטים מתקופת הכניסה של 12 השבטים לארץ, מתקופת השופטים ומתקופת ממלכת יהודה, מהתקופה החשמונאית, ההרודיאנית, הרומאית, ביזנטית ועד לתקופה הצלבנית (המאה ה־12).
בשנת 2005 הוכרז המקום כאתר מורשת עולמי ע"י ארגון אונסק"ו.
האתר:
איך מגיעים? מקישים ב־WAZE "גן לאומי תל באר שבע". התוכנה תוביל אותנו למגרש חניה רחב בקצה המזרחי של העיר באר שבע, הסמוך לישוב הבדואי תל שבע.
נחנה את הרכב וניכנס לאתר (בתשלום). בתחילה נראה רחבה שבמרכזה מוצג לראווה מזבח בעל ארבע קרנות מצדיו. המזבח פורק כנראה בימי המלך חזקיה שהתנגד למזבחות מחוץ לירושלים, והורכב על ידי הארכיאולוגים שחפרו את האתר.
נמשיך ונעלה אל שער העיר. בכניסה ניתקל בבאר המים העמוקה ביותר (69 מטר) מהתקופה המקראית, שהתגלתה עד היום בארץ.
ניכנס לעיר דרך שרידי השערים המרשימים. לאחר שנחצה את בית המושל, נמשיך לאזור המחסנים ששימשו לאחסנה גם עבור שיירות סוחרים שחנו באזור ורצו להבטיח את סחורתם. נעבור את אזורי המגורים ונגיע לכניסה למפעל המים שנמצא במיקום הגבוה ביותר בתל.
זהו אחד ממפעלי המים העתיקים בעולם, השמורים בעולם, ומהמרשימים שבהם. מאגר תת קרקעי של כ־700 מ"ק קיבל את מימיו מתעלה תת קרקעית שהובילה מים מנחל חברון. בתקופה ההלניסטית (מאה רביעית לפני הספירה), נחסמה תעלת ההזנה (כנראה תוצאה של רעידת אדמה), ומפעל המים יָבָש. נרד לתוכו למסע קצר בהליכה זקופה ומוארת בתוככי האדמה (היציאה היא מלמטה ואינה דורשת עליה חזרה).
במקום ישנם שירותים, מזנון, ופלייר הדרכה.
Comments